Valea Teleajenului

Teleajenul izvoraste din Masivul Ciucas. Strabate 113 km pana la varsarea in raul Prahova. In depresiunea Cheia primeste ca afluent paraul Tampa, apoi, la iesirea din munti, un afluent mai important, paraul Telejenel. La confluenta, in nordul comunei Maneciu, se afla lacul de acumulare Maneciu si Barajul Maneciu.

 

Numele Teleajen are o origine indepartata, insemnand "vale cu drum de care te legi". Inca din vremea romanilor, "drumul de la Teleajen" strabatea muntii, pornind din Transilvania pe Valea Buzaului superior, urcand in Poiana Fetii si coborand pe langa Telejenel.

 

Valea Teleajenului a fost utilizata de la bun inceput drept drum comercial ce leaga Muntenia de Transilvania. Acest fapt a influentat si aparitia localitatilor Ploiesti sau Valenii de Munte.

 

Aceasta Vale a Teleajenului este foarte populara si vizitata deoarece este strabatuta de DN 1A si adaposteste statiuni turistice de importanta nationala, precum Valenii de Munte, Cheia, Izvoarele sau Slanic.

 

Zona este recunoscuta pentru aerul curat si aspectul verde conferite de paduri, clasand Valea Teleajenului intre cele mai asaltate arii montane pentru relaxare, refacere, drumetii, camping.

 

Valea Teleajenului ofera conditii ideale pentru practicarea turismului montan, a turismului de agrement si recreere, a turismului de vanatoare si pescuit sportiv. In zonele Maneciu-Cheia si Cerasu se poate practica calaria si mountain-bike. Aceasta zona cu un peisaj pitoresc a devenit un punct de atractie pentru turistii amatori de agroturism.

 
Alte localitati cu potential turistic sunt: Boldesti-Scaieni-Seciu, Lipanesti, Magurele, Gura Vitioarei, Varbilau si Teisani.