Valea Prahovei

«
»

Valea Prahovei este una dintre regiunile turistice cele mai renumite din Muntii Carpati din Romania situata pe traseul raului Prahova. Valea Prahovei este asezata in partea de sud-est a Romaniei, in mijlocul Munteniei, in bazinul superior si mijlociu al raului cu acelasi nume si o parte a bazinului Ialomitei.

Valea Prahovei isi are punctul de origine sub Piatra Mare, formand intre Predeal si Campina unul dintre cele mai impresionante defilee din Romania, lucru accentuat de abruptul stancos al Bucegilor, cu o diferenta de nivel fata de Valea Prahovei de 1000 m.

Influentata de relief si asezare, Valea Prahovei, are in sud un caracter temperat continental de silvostepa, dealuri si coline, iar in nord, in munti, un caracter mai aspru, cu vanturi ce bat din nord si nord-est. Temperatura medie anuala este de 20°C la altitudini mari si depaseste 10°C in regiunile joase de campie. Cea mai calduroasa luna a anului este luna iulie, iar cea mai rece luna este ianuarie.

Conditiile climatice asociate cu particularitatile cadrului natural fac din Valea Prahovei o regiune foarte frecventata de turisti, statiunile montane regasite aici fiind destinatiile preferate ale iubitorilor de sporturi de iarna, dar si ale celor ce indragesc muntele. Valea Prahovei, prin varietatea posibilitatilor de cazare, a dotarilor, a serviciilor si facilitatilor oferite, constituie una dintre cele mai vizitate zone prezentand o mare concentrare de statiuni printre care Sinaia (fosta resedinta de vara a familiei regale), Busteni, Azuga si Predeal, in judetul Brasov.

Alte localitati cu potential turistic sunt: Comarnic, Breaza, Talea, Adunati, Provita de Sus, Provita de Jos, Cornu, Poiana Campina, Banesti, Filipestii de Padure, Floresti, Magureni, Baicoi.