Valea Doftanei

Comuna Valea Doftanei este situata in nordul judetului Prahova, in zona Carpatilor de Curbura, pe cursul mijlociu al raului cu acelasi nume.

 

Comuna Valea Doftanei este amplasata intr-un cadru natural pitoresc, cu multe valente turistice si lipsit de surse de poluare si degradare a mediului.

 

Inainte de intrarea in localitatea Valea Doftanei, apele raului au fost zagazuite prin constructia barajului de la Paltinu, formand un lac de acumulare ce poate fi asemuit cu "o mica mare montana" - zona turistica de mare atractie.

 

Relieful muntos al acestei localitati este mai accentuat catre nord, unde este limitrofa cu judetul Brasov. Acolo, spre obarsia Doftanei se inalta masive muntoase ca: Orjogoaia, Radela, Cucioaia, Zanoaga, Baiu Mare, Baiu Mic, Unghia Mare si Unghia Mica.

 

Comuna Valea Doftanei este atestata documentar in prima jumatate a secolului al XVI-lea in timpul domniei lui Radu Paise (1535 -1545) cu satele Tesila si Traisteni. Prin hrisoave domnesti, acele localitati devin dependente de manastirile Margineni si Sinaia..

 

Valea Doftanei este o zona turistica in care se intalnesc trasee de dificultate mica si unde exista posibilitatea organizarii unor partide  de vanatoare precum si de practicare a calariei. Este o zona in curs de dezvoltare, dar cu deosebite elemente turistice naturale nealterate (Lacul Paltinoasa, Cheile Doftanei, Rezervatia “Glodeasa”, Varful Secariei etc.), un loc de refugiu in timpul liber. Aici se poate practica si turismul balnear.

 
Alte localitati de interes turistic sunt si: Secaria, Sotrile, Telega, Brebu.